Tvarohovo-špenátové noky se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 300 g Tvaroh tučný
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 40 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 40 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Rajčata
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 766 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 378.8 mg
 - Draslík 863.4 mg
 - Vláknina 7589.9 mg
 - Vitamín A 7589.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.2 mg
 - Vitamín E 3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 565.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěný špenát spaříme, nasekáme a promícháme s tvarohem utřeným s máslem. Přidáme vejce, sůl, krupici a koření a vše dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přisypeme krupici.
 - 
                                2
Z těsta vykrajujeme lžící noky a vhazujeme je do vroucí osolené vody. Zvolna vaříme 5-10 minut.
 - 
                                3
Příprava omáčky: Ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní na kousky rozdělené tavené sýry, nastrouhaný sýr, osolíme a chvíli vaříme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku a omytá, na kousky nakrájená rajčata.
 - 
                                4
Horké noky na talířích přelijeme sýrovou omáčkou a podáváme.