Červená zvěřinová polévka
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 400 g Zelí hlávkové červené
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 3 ks Jablka
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Zázvor mletý
- 2 špetka Hřebíček mletý
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Víno červené
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 717 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 132 g
- Sodík 398 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 133.3 mg
- Draslík 1723.9 mg
- Vláknina 42486.4 mg
- Vitamín A 42486.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 160.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Červené cibule a červená jablka oloupeme a omyjeme. Jablka pokrájíme na kostičky, cibuli rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky. Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na nudličky. 
- 
                                2V hrnci si rozpálíme vepřové sádlo, zeleninu s jablkem zpěníme a pak pod pokličkou podusíme přibližně 7 minut. 
- 
                                3Přilijeme 1 litr čistého zvěřinového bujonu, promícháme a pomalu vaříme přibližně 10 minut. 
- 
                                4Po 5 minutách vaření polévku ochutíme červeným vínem, solí, mletým hřebíčkem a mletým zázvorem. 
- 
                                5Nakonec do polévky zamícháme zakysanou smetanu a podáváme. 
- 
                                6Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        