Bujon z pernaté zvěře s divokou rýží
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 100 g Cuketa
 - 100 g Lilek
 - 100 g Rýže neloupaná (Natural)
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.2 l Voda pitná
 - 5 dl Víno červené
 - 0.2 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Sezamová pasta
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 676 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 256.4 mg
 - Draslík 1272.2 mg
 - Vláknina 25050.7 mg
 - Vitamín A 25050.7 mg
 - Vitamín B6 1.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 69.2 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V menším hrnci si uvaříme 100 g divoké rýže.
 - 
                                2
100 g lilku omyjeme, rozkrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Po 30 minutách kostičky lilku opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. 100 g omyté cukety též rozkrájíme na kostičky.
 - 
                                3
V hrnci rozpustíme máslo, přimícháme do něj 1/2 lžičky bílého pepře, a podusíme na něm lilek s cuketou. Pak přimícháme prolisovaný česnek, sůl a přilijeme 1 litr vínového bujonu a vaříme přibližně 5-7 minut.
 - 
                                4
Do bujonu spolu s mletým barevným pepřem přimícháme 1 lžíci sezamové pasty, 1 lžíci citronové šťávy, uvařenou rýži, dochutíme 1 lžičkou soli a povaříme 1-2 minuty.
 - 
                                5
Podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
 - 
                                6
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                7
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                8
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                9
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.