Koláč s javorovým sirupem a dýní
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 120 g Cukr krupice
 - 70 g Mouka polohrubá
 - 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2.3 dl Mléko plnotučné
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 3 polévková lžíce Sirup javorový
 - 2 polévková lžíce Sirup javorový
 - 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
 - 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 5 polévková lžíce Dýňové pyré
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 577 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 83 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 261.7 mg
 - Draslík 68.8 mg
 - Vláknina 1619 mg
 - Vitamín A 1619 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 260.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem).
 - 
                                2
Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré.
 - 
                                3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
 - 
                                4
Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu.
 - 
                                5
Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
 - 
                                6
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                7
Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
 - 
                                8
(Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.)
 - 
                                9
Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
 - 
                                10
Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
 - 
                                11
Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova.
 - 
                                12
Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme.
 - 
                                13
Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.