Šumajstr - kaše z krup a hrachu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 677 kcal
 - Sacharidy 125 g
 - Tuky 6 g
 - Sodík 4200 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 0.8 mg
 - Draslík 665.9 mg
 - Vláknina 13558.8 mg
 - Vitamín A 13558.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Namočíme 200 g dobře promytého hrachu, zalijeme ho 6 dl vody a necháme ho minimálně 12 hodin namočený. Druhý den vodu slijeme, hrách zalijeme 4 dl čisté vody. Hrách vaříme doměkka pomalu 1-1,5 hodiny.
 - 
                                2
Dobře promyjeme 100 g velkých krup, dáme je do menšího hrnce, zalijeme 3 dl vody a pomalu je vaříme přibližně 1 hodinu. Uvařené kroupy a hrách scedíme, necháme v sítu okapat, dáme do mísy a promícháme. Očištěný česnek prolisujeme a přidáme k hrachu. Směs ochutíme solí, pepřem a majoránkou.
 - 
                                3
Šalotku očistíme a pokrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, na němž zpěníme šalotku. Přidáme nadrobno pokrájené škvarky a krátce je prosmažíme i se šalotkou dozlatova.
 - 
                                4
Kroupovo-hrachovou kaši rozdělíme na talíře, polijeme sádlem se škvarkami a šalotkou. Podáváme ji se sladkokyselou okurkou a chlebem.