Vepřové řízky zapékané s žampionovou rýží
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
 - 50 g Šunka dušená
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 800 g Vepřová kýta
 - 1 ks Cibule
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1032 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 68 g
 - Sodík 189 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 195.3 mg
 - Draslík 925.5 mg
 - Vláknina 3539.8 mg
 - Vitamín A 3539.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 92.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony opláchneme pod studenou vodou a necháme v sítu okapat. Polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Maso rozkrájíme na plátky, které omyjeme a osušíme, naklepeme, opepříme, osolíme a lehce posypeme moukou.
 - 
                                2
Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody. V malé pánvi rozehřejeme trochu másla, na něm podusíme jemně nakrájené žampiony doměkka a smícháme je s uvařenou rýží.
 - 
                                3
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm prudce osmahneme připravené řízky, pak zmírníme oheň a dopečeme je doměkka. Maso z pánve vyndáme a uschováme v teple. Z pánve slijeme olej, přidáme do ní část másla, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů a zalijeme smetanou. Vše promícháme a necháme dusit.
 - 
                                4
Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno rozprostřeme uvařenou rýži smíchanou se žampiony. Na ni rozložíme upečené řízky, na ně plátek šunky a dušené žampiony. Zalijeme smetanovou šťávou a zapečeme v troubě, předehřáté na 200°C.