Pajšl po česku
Suroviny
- 300 g Játra vepřová
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 600 g Vepřové plíce
 - 300 g Vepřový jazyk
 - 300 g Vepřové srdce
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 4 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1248 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 1527 mg
 - Bílkoviny 69 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 1046 mg
 - Draslík 1117.5 mg
 - Vláknina 3312 mg
 - Vitamín A 3312 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 46.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 94.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu.
 - 
                                2
Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka.
 - 
                                3
Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky.
 - 
                                4
Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem.
 - 
                                5
Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme.