Jehněčí vývar po balkánsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Cuketa
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 60 g Celer - nať
  • 200 g Květák
  • 700 g Jehněčí krkovice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Česnek
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 801 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 398 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 112.2 mg
  • Draslík 899.3 mg
  • Vláknina 8163.1 mg
  • Vitamín A 8163.1 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 86.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté papriky zbavíme jádřinců a pokrájíme na nudličky. Cuketu oloupeme a rozkrájíme na kostičky, omytá spařená rajčata krájíme na čtvrtky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno, libeček omyjeme a drobně rozkrájíme. Uvařené maso z vývaru rozdělímeme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme k němu 1/2 lžičky bílého pepře a pak na něm krátce (3 - 5 minut) podusíme papriku s rajčaty, libečkem i česnekem. Posypeme špetkou chilli, sladkou paprikou, promícháme, zalijeme litrem jehněčího vývaru. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu, přidáme cuketu, pokrájené maso a vše vaříme 5 - 8 minut. Dochutíme solí a podáváme.

  • 3

    Jehněčí masový vývar:

  • 4

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Necháme vařit, když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3 - 5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné a omyté cibule, kterým necháme slupku, jen je překrojíme napůl. Do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Až se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou, necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 5

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme. Během vaření přilijeme 2 dl bílého vína. Po hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30 - 45 minut. Až bude maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 6

    Přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu