Čočková kaše s kroupami a jarní cibulkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Čočka velkozrnná
  • 200 g Kroupy ječné
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 4 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 389 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 310 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 1.1 mg
  • Draslík 74.3 mg
  • Vláknina 11413.2 mg
  • Vitamín A 11413.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kroupy dobře promyjeme, dáme do rendlíku, přilijeme 6 dl vody s 0,5 lžičkou soli, přidáme bobkový list a kroupy uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 1 hodinu.

  • 2

    Čočku přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a zalijeme 5 dl vody. Necháme ji asi hodinu namočenou, pak ji přivedeme k varu a pomalu ji vaříme 10 minut. Pak vodu scedíme, přilijeme čerstvou vodu (4 dl), přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky, 2 stroužky česneku. Čočku vaříme doměkka dalších 30-35 minut.

  • 3

    Uvařené kroupy a čočku scedíme z přebytečné vody, z krup vyjmeme bobkový list, z čočky vyjmeme uvařený česnek a společně je promícháme. Vzniklou kaši dochutíme prolisovaným česnekem (2 stroužky), případně dochutíme solí.

  • 4

    Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a cibuli krátce osmažíme dorůžova.

  • 5

    Kaši rozdělíme na talíře, přelijeme omastkem s cibulkou, a podáváme.

Komentáře k receptu