Žampionový salát se šunkou a špenátem
Suroviny
- 100 g Jahody zahradní
 - 200 g Špenát listový čerstvý
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 200 g Šunka parmská
 - 100 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 šálek Petržel - nať
 - 0.5 šálek Citronová šťáva
 - 0.5 šálek Citronová šťáva
 - 4 polévková lžíce Ocet jablečný
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 217 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 2 g
 - Sodík 625 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 18.8 mg
 - Draslík 1373.9 mg
 - Vláknina 11509.8 mg
 - Vitamín A 11509.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 176.1 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Řádně očištěné žampiony nakrájíme na tenké plátky, ihned zakapeme citronovou šťávou. Omyté jahody necháme okapat, rozčtvrtíme. Listy špenátu propláchneme, osušíme, petrželku opláchneme,jemně nasekáme. Šunku rozkrájíme na tenké proužky.
 - 
                                2
Menšími listy špenátu obložíme salátovou mísu a několik listů necháme stranou pro pozdější použití. Zbytek listů špenátu nahrubo nasekáme, zlehka smícháme se žampiony a šunkou. Tuto směs navršíme do středu mísy, posypeme jahodami, ozdobíme zbylými listy špenátu.
 - 
                                3
Zálivka: do mísy rozdrobíme Nivu, přidáme jogurt, jablečný ocet, citronovou šťávu a lžíci medu. Přisypeme nasekanou petrželovou nať, osolíme, opepříme a vymícháme v hladký krém.
 - 
                                4
Salát se se zálivkou míchá až při servírování, neboť by ztratil křehkost a byl by rozmáčený. Je vhodný jako předkrm či lehká večeře.