Teplý salát z čerstvého dušeného zelí se slaninou
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
 - 750 g Zelí hlávkové bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 0.4 cl Voda pitná
 - 0.2 cl Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 183 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 441 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 17 mg
 - Draslík 423.7 mg
 - Vláknina 10021.8 mg
 - Vitamín A 10021.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 71.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malou hlávku bílého zelí očistíme, rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do hrnce, promícháme se solí, kmínem, cukrem a pepřem. Přilijeme 1-1.5 dl vody a pod poklicí zelí dusíme doměkka přibližně 15-20 minut. Občas promícháme.
 - 
                                2
Připravíme marinádu: nakrájíme slaninu na kostičky a v rendlíku ji vysmažíme dozlatova. Přilijeme rozředěný ocet s vodou v poměru 1:2 a krátce povaříme.
 - 
                                3
Z podušeného zelí slijeme přebytečnou vodu a zelí promícháme důkladně s marinádou. Dochutíme nadrobno pokrájeným čerstvým koprem, pažitkou. Zelný salát podáváme teplý i studený.