Rajčatový salát s brambory a švédskou majonézou
Suroviny
- 500 g Rajčata
 - 500 g Brambory
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Hořčice v prášku
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 1 l Voda pitná
 - 3.2 dl Olej olivový
 - 4 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 680 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 265 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 148.1 mg
 - Draslík 678.9 mg
 - Vláknina 7608.6 mg
 - Vitamín A 7608.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory stejné velikosti omyjeme, dáme do rendlíku s 6 dl vody a uvaříme je do měkka. Scedíme je, vychlazené pokrájíme na plátky a vložíme do mísy.
 - 
                                2
Připravíme švédskou majonézu: do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu. Do hrnce posadíme kotlík (nebo misku), vložíme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici. Metličkou vše rozšleháme, poté za stálého šlehání budeme přikapávat olej. Když je majonézu hladká a tuhá, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody. Majonézu vložíme do misky, zakryjeme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme. Omytá a osušená rajčata pokrájíme na osminky, přidáme k bramborům. Salát zlehka promícháme, přidáme švédskou majonézu, dochutíme solí a bílým pepřem. Podáváme vychlazený.