Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou
Suroviny
- 50 g Mandle
 - 60 g Salát hlávkový
 - 100 g Slunečnice loupaná
 - 1 kávová lžička Olej chilli
 - 1 ks Rajčata
 - 2 ks Rajčata
 - 8 ks Žampiony čerstvé
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Karotka
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 1 šálek Celer řapíkatý
 - 1 polévková lžíce Omáčka sójová
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Limetková šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 3 polévková lžíce Sezam loupaný bílý bio
 - 0.5 polévková lžíce Kvasnicové vločky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 422 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 4159.7 mg
 - Vláknina 37324 mg
 - Vitamín A 37324 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.6 mg
 - Vitamín E 8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si marinádu: do misky vlijeme olivový a chilli olej, přidáme sójovou omáčku a vodu. Očištěné žampióny (8 malých kusů) omyjeme, nakrájíme je na tenké plátky a zamícháme do marinády. Necháme je marinovat 25-30 minut.
 - 
                                2
Omyjeme 4 listy hlávkového salátu (50-60g), vodu z nich dobře setřepeme, případně je osušíme papírovou utěrkou. Omytá zralá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Karotku oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou jarní cibulku a malý stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na kolečka.
 - 
                                3
Připravíme si oříškovou pomazánku: do mixéru dáme nastrouhané mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kvasnicové vločky, 1 pokrájené rajče, sůl, pepř, limetkovou šťávu, vodu a směs rozmixujeme na hustou pomazánku, kterou dáme do misky. Omyjeme si malý svazek pažitky, pokrájíme ji nadrobno a zamícháme ji pomazánky.
 - 
                                4
Salátové listy rozložíme na větší bambusové rohožce. Každý list potřeme pomazánkou, na ni poklademe pokrájenou zeleninu (rajčata, karotku, celer cibulku), marinované plátky žampiónů a salát zavineme do tvaru kornoutků. Každý kornoutek zespodu zabalíme do proužku pečícího papíru, aby se daly vzít do ruky. Dobrou chuť.