Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem
Suroviny
- 10 g Máslo čerstvé
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Ocet vinný
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Šalotka
 - 1 ks Černý kořen
 - 1 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Ocet vinný
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 86 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 218.1 mg
 - Draslík 229.2 mg
 - Vláknina 578 mg
 - Vitamín A 578 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vlijeme vodu a přidáme k ní ocet. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a vložíme do octové vody. Pokrájíme na kousky, do vody přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a cukr. Vaříme asi 10 minut a potom necháme zchladnout.
 - 
                                2
Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
 - 
                                3
Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme kmín. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
 - 
                                4
Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
 - 
                                5
Vývar s kmínem scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháme, dokud krém nezhoustne.
 - 
                                6
Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekanou petrželku.
 - 
                                7
Na talíř naservírujeme uvařený černý kořen a zalijeme ho omáčkou. Necháme salát odležet.