Teplý zeleninový salát se šunkou
Suroviny
- 200 g Hrášek
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 100 g Šunka uzená
 - 75 g Špenát listový čerstvý
 - 150 g Hrachové lusky
 - 200 g Hrách
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Pórek
 - 2 ks Žampiony čerstvé
 - 3 ks Šalotka
 - 1 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 445 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 6.8 mg
 - Draslík 1472.5 mg
 - Vláknina 17462.2 mg
 - Vitamín A 17462.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82.6 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z pórků odstraníme zelené části a kořínky. Bílé části nakrájíme na kolečka, z mladých hrachových lusků odkrojíme stopky a špičky a oloupané šalotky rozčtvrtíme a čtvrtky překrojíme napůl. Dále umeleme pepř, na tenké plátky nakrájíme oloupaný česnek a velké oloupané žampióny, na proužky nakrájíme plátky šunky a nahrubo nastrouháme sýr parmezán.
 - 
                                2
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou dáme na 2 minuty vařit zelený hrášek s pórkem, pak přidáme hrachové lusky, necháme přejít varem, slijeme a odložíme.
 - 
                                3
Ve větší pánvi na 2 lžících olivového oleje 1 minutu restujeme česnek se šalotkami, pak přidáme omyté a okapané mladé špenátové listy a za stálého míchání dále restujeme. Když špenát změkne, do pánve přidáme uvařenou zeleninu, zbytek oleje a šunku, osolíme, opepříme a promíchanou směs necháme 2-3 minuty prohřát.
 - 
                                4
Hotový salát rozdělíme na talíře, navrstvíme na něj houby a zakapeme citrónovou šťávou.
 - 
                                5
Salát servírujeme posypaný nahrubo nastrouhaným parmezánem.