Teplý salát s kuřecími plátky v hořčici
Suroviny
- 1000 g Kuřecí prsa
 - 300 g Špenát listový čerstvý
 - 100 g Salát ledový
 - 100 g Salát Rosso
 - 100 g Salát Polníček
 - 125 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 6 ks Šalotka
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Melasa
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Balsamico ocet
 - 4 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 3 polévková lžíce Hořčičné semínko
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný červený
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 297 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 34 g
 - Cholesterol 80 mg
 - Draslík 1236.1 mg
 - Vláknina 3943.4 mg
 - Vitamín A 3943.4 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.3 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z kuřecích prsou zbavených kůže nařežeme 8 plátků, vyprané saláty (ledový, Rosso, Polníček) osušíme a natrháme. Opereme a osušíme listy mladého špenátu zbaveného stopek, na plátky nasekáme středně velké šalotky, nadrobno nasekáme pažitku s česnekem a nameleme pepř. Salát se špenátovými listy vložíme do větší mísy.
 - 
                                2
Na marinádu metličkou ušleháme rozdrcené hořčičné semeno se balsamikovým octem, 3 lžícemi olivového oleje, dijonskou hořčicí, medem, melasou a hnědým třtinovým cukrem, přidáme horkou vodu s česnekem a směs šleháme, až je hladká a hustá. Z hotové marinády odebereme 4 lžíce, které odložíme.
 - 
                                3
Kuřecí plátky na mělké míse zalijeme zbývající marinádou a promícháme, aby plátky byly marinádou dobře obaleny. Maso v marinádě necháme v chladničce nejméně 4 hodiny rozležet.
 - 
                                4
Marinované maso vložíme v zapékací míse do trouby předehřáté na 210 °C a při této teplotě ho pečeme 20-25 minut, až je hotové. Upečené plátky nakrájíme na šikmé proužky, osolíme ho a uložíme do tepla.
 - 
                                5
Dále si připravíme dresink. Červený vinný ocet smícháme se 2 lžícemi extra panenského olivového oleje, marinádou ze zapékací mísy, solí a pepřem, vše našleháme metličkou a asi polovinu promícháme se salátem a špenátovými listy. K salátové směsi přidáme pažitku se šalotkou a salátový základ znovu dobře promícháme.
 - 
                                6
Odloženou marinádu se zbytkem dresinku v malém rendlíku uvedeme do varu, asi 5 minut vaříme, hotovou omáčku potom stáhneme z plotny.
 - 
                                7
Na talíře rozdělíme salátový základ a na něj navršíme proužky kuřecího masa.
 - 
                                8
Servírujeme přelité převařenou omáčkou.