Tarhoňový salát se špenátem a balkánským sýrem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
 - 200 g Balkánský sýr
 - 300 g Tarhoňa
 - 750 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Máta
 - 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 6021 kcal
 - Sacharidy 905 g
 - Tuky 140 g
 - Sodík 30427 mg
 - Bílkoviny 146 g
 - Uhlovodany 905 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 711.6 mg
 - Vláknina 305632 mg
 - Vitamín A 305632 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.9 mg
 - Vitamín E 4.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
500g tarhoni - těstovinové rýže - nasypeme do širšího hrnce s rozehřátým olejem a za stálého míchání ji osmažíme tak, až některá zrnka dostanou zlatou až zlatohnědou barvu. Pak přilijeme 750ml horké vody, přidáme 1 lžičku soli a pod poklicí pomalu tarhoňu dusíme doměkka přibližně 20 minut.
 - 
                                2
Z mladých omytých listů špenátu odkrojíme stonky, špenát dáme do síta a přelijeme ho litrem vroucí vody. Necháme ho okapat, pak ho pokrájíme na proužky a odložíme do mísy.
 - 
                                3
Mezitím, než se tarhoňa uvaří, do druhé misky rozdrobíme balkánský sýr, přidáme k němu olivový olej, velmi drobně pokrájený stroužek česneku, omyté pokrájené lístky máty a lžíci citrónové šťávy. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem
 - 
                                4
Uvařenou tarhoňu scedíme přes síto, necháme okapat a pak ji přidáme do mísy k uvařené těstovině a promícháme.
 - 
                                5
Na talíře rozdělíme horké porce tarhoni se špenátem, na každou porci poklademe připravený ochucený sýr a hned podáváme.