Jarní vitamínový salát s chřestem
Suroviny
- 300 g Chřest zelený
 - 250 g Zelí hlávkové červené
 - 350 ml Voda pitná
 - 50 ml Víno bílé
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř zelený celý
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 0.25 ks Citrony
 - 3 špetka Sůl mořská
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 398 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 12 mg
 - Draslík 366.9 mg
 - Vláknina 7266.5 mg
 - Vitamín A 7266.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 82.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelený omytý chřest omyjeme, pokud je mladý, neloupeme ho, jen odkrojíme tvrdé spodní části a pokrájíme ho na kousky asi 5cm dlouhé. Očištěné červené zelí nakrájíme na tenké nudličky. Jarní menší cibuli očistíme a pokrájíme ji na kolečka.
 - 
                                2
Do hrnce s troškou vody dáme bobkový list, bílé víno, nové koření, celý pepř a 1/4 omytého, chemicky neošetřeného citrónu. Do hrnce nad horkou vodní hladinu posadíme síto, na něj poklademe kousky chřestu a pod poklicí chřest vaříme přibližně 3-4 minuty, podle tloušťky stonků.
 - 
                                3
Mezitím si v pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, na zkus uvařený horký chřest přidáme k cibuli a krátce vše orestujeme. Přimícháme červené zelí, podle chuti vše osolíme, posypeme bílým pepřem a hned salát dáme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia a teplý servírujeme. Dobrou chuť.