Čočka se špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 250 g Čočka jedlá
  • 600 g Vývar zeleninový
  • 100 g Špenát listový čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Máta
  • 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Kmín římský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 294 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 659 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 2.2 mg
  • Draslík 826.3 mg
  • Vláknina 35724.9 mg
  • Vitamín A 35724.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.2 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme asi 6 minut. Vmícháme prolisovaný česnek, kmín, zázvor a za občasného míchání opékáme, než nám cibule začne hnědnout.

  • 2

    Přisypeme do pánve čočku, přelijeme ji vývarem tak, aby sahal 2,5 cm nad čočku, a zvolna vaříme zhruba 20 minut.

  • 3

    Špenát důkladně opláchneme a vytřepeme z něj všechnu nadbytečnou vodu. Nadrobno nakrájíme mátu, koriandr a petrželku.

  • 4

    Pokud se při vaření vstřebal všechen vývar do čočky, trochu jej doplníme. Do čočky vmícháme špenát a necháme jej ovadnout. Přidáme připravené bylinky, podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Důkladně promícháme a na talíři ozdobíme hoblinkami citronové kůry.

Komentáře k receptu