Krabí salát se zázvorem, fenyklem a nakládaným citronem
Suroviny
- 50 g Cukr krupice
- 10 g Zázvor celý
- 250 g Krabí maso mražené
- 240 ml Olej olivový
- 150 ml Voda pitná
- 40 ml Ocet vinný
- 75 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.12 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.25 kávová lžička Ocet vinný
- 0.25 kávová lžička Hořčice v prášku
- 0.4 kávová lžička Sůl mořská
- 0.25 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Citrony
- 1 ks Citrony
- 2 ks Jablka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Fenykl sladký - hlíza
- 2 ks Salát ledový
- 0.5 ks Citronela
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 928 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 83 g
- Sodík 998 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 185.1 mg
- Draslík 677.9 mg
- Vláknina 14495.7 mg
- Vitamín A 14495.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.8 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Na kostičky pokrájíme oloupaná a jádřinců zbavená jablka, nadrobno svazek pažitky, jednu chilli papričku a na tenké plátky jeden fenykl. Nastrouháme čerstvý oloupaný zázvor a kůru z jednoho citronu. Na kousky rozebereme mražené krabí maso. 
- 
                                2V misce smícháme krabí maso s jablky, chilli papričkou a pažitkou, přidáme majonézu, citronovou kůru, podle chuti osolíme a dobře promícháme. 
- 
                                3Očištěné malé ledové saláty (baby) rozdělíme na listy, pokapeme vinaigrettem a rozložíme po okrajích vychlazených talířů. Citronový konfit smícháme s fenyklovými plátky, osolíme, okořeníme pepřem, rozložíme na salát tak, aby uprostřed talířů zůstal volný prostor. 
- 
                                4Na volný prostor upravíme krabí směs, posypeme koriandrovými lístky a servírujeme. 
- 
                                6Klasická majonéza podle Ramsaye [47718]: 
- 
                                7V misce ušleháme 2 velké žloutky z vajec od slepic z volného chovu spolu s bílým vinným octem, anglickou sušenou hořčicí a špetkou soli. Za stálého šlehání pak přiléváme olej a šleháme tak dlouho, až majonéza dosáhne správné hustoty. 
- 
                                8Majonézu podle chuti dosolíme mořskou solí a okořeníme čerstvě mletým pepřem. 
- 
                                9Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny. 
- 
                                11Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: 
- 
                                12Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme. 
- 
                                13Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnicím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. 
- 
                                14Před použitím dobře protřepeme. 
- 
                                16Citronový konfit podle Ramsaye [47936]: 
- 
                                17Chemicky neošetřené, dobře omyté citrony nakrájíme na tenká kolečka, jadérka opatrně odstraníme a rozpůlíme stonek citronely. 
- 
                                18V rendlíku zahřejeme vodu až k varu, přisypeme cukr a mícháme, až se cukr rozpustí. Přidáme citronelu, 2-3 minuty povaříme, pak přidáme kolečka citronu a při nízké teplotě vaříme 8-10 minut. Po odstavení necháme vychladnout a kolečka citronu i s nálevem uložíme v neprodyšně uzavíratelné sklenici do chladničky, kde vydrží až jeden měsíc. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        