Zajíc v šípkové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 100 g Cibule
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 100 g Slanina vepřová
  • 50 g Petržel kořen
  • 120 g Marmeláda šípková
  • 150 g Brusinky
  • 50 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Protlak rajčatový
  • 200 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 4 ks Pepř černý celý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Zaječí kýta
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 921 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 606 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 179.5 mg
  • Draslík 1164.3 mg
  • Vláknina 4662.2 mg
  • Vitamín A 4662.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na klínky, cibuli nakrájíme nahrubo. Zaječí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.

  • 2

    V kastrole na másle osmažíme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, koření, ocet, cukr, víno a šípkovou zavařeninu. Směs rozředíme vodou, vložíme stehna a pod poklicí dusíme, až je maso měkké.

  • 3

    Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme hladkou mouku a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Poté ji propasírujeme.

  • 4

    Maso servírujeme přelité omáčkou, přidáme brusinky.

Komentáře k receptu