Krůtí galantina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Játra krůtí
  • 200 g Šunka uzená
  • 200 g Slanina vepřová
  • 1 ks Krůta
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 kg Vepřová krkovička
  • 2 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 3 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 618 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 248 mg
  • Draslík 190.8 mg
  • Vláknina 837.6 mg
  • Vitamín A 837.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou menší krůtu (cca 3 kg) zbavíme křídel, vykostíme, omyjeme a osušíme.

  • 2

    Vepřové maso nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich odebereme a na masovém mlýnku spolu s krůtími játry umeleme najemno. Zbylé kostky masa osolíme a pokropíme koňakem, slaninu a šunku nakrájíme na malé kostičky.

  • 3

    Umleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme bílky a mouku a vše utřeme vařečkou dohladka. Pak vmícháme kostičky masa, šunky a slaniny a směsí naplníme vykostěnou krůtu. Tu zavineme, převážeme režnou nití a zformujeme do úhledného válečku.

  • 4

    Do velkého kastrolu vložíme krůtí křídla a kosti, překrojenou cibuli, bobkový list, česnek a sůl. Zalijeme vodou, přivedeme k varu, vložíme krůtu, zakryjeme pergamenovým papírem a necháme při 80°C „táhnout“ 2 hodiny. Nesmí se vařit.

  • 5

    Hotovou krůtu přendáme na pekáč, kde ji necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru, převážeme nití a dobře utáhneme. Ještě 4 hodiny ji necháme v místnosti, a poté uložíme do chladničky.

  • 6

    Druhý den krůtu rozbalíme, zbavíme nití a podáváme nakrájenou na plátky.

Komentáře k receptu