Chřest sypaný strouhankou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 500 g Chřest bílý
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Strouhanka
  • 500 g Chřest zelený
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Rajčata
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 467 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 259 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 50 g
  • Cholesterol 37.5 mg
  • Draslík 1073.5 mg
  • Vláknina 16859.8 mg
  • Vitamín A 16859.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.3 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme a oloupeme. Spodní část, která by mohla být příliš tuhá, odlomíme. Do hrnce vlijeme vodu, přidáme do ní lžíci cukru a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přisypeme do vody ještě špetku soli a nasekanou petrželku. Do hrnce s vodou vložíme pařák, počkáme, dokud voda nezačne vřít a na pařák položíme chřest. Chřest se také dá vařit tak, že se pevně sváže nití a pověsí do hrnce tak, aby visel těsně nad vroucí tekutinou. Na pařák také přidáme cherry rajčata. Vaříme maximálně 5 minut, chřest byl měl být křupavý a pevný, ne úplně měkký.

  • 2

    Na pánvi nasucho lehce opražíme strouhanku.

  • 3

    Necháme uvařený chřest okapat a potom jej položíme na zahřátý talíř. Zalijeme máslem a zasypeme strouhankou.

  • 4

    Brambory uvaříme ve slupce a servírujeme je jako přílohu k chřestu. Přidáme cherry rajčátka a ozdobíme snítkou petrželky.

Komentáře k receptu