Konfitovaný králík s noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 440 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sůl mořská
  • 100 g Špenát listový čerstvý
  • 300 g Brambory
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 ml Olej olivový
  • 500 ml Olej rostlinný
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Králík
  • 6 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Česnek
  • 10 ks Nové koření celé
  • 10 ks Pepř černý celý
  • 3 ks Bobkový list
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Petržel nať sušená
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3409 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 297 g
  • Sodík 5982 mg
  • Bílkoviny 136 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 509.9 mg
  • Draslík 2573.7 mg
  • Vláknina 35430.8 mg
  • Vitamín A 35430.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 170.1 mg
  • Vitamín E 12.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Králíka omyjeme a rozdělíme na čtvrtky. Vložíme do mísy a zasypeme solí. Přidáme rozmarýn, kůru z jednoho citronu, rozmačkané stroužky z jedné palice česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře. Mísu přikryjeme fólií a vložíme na 4 hodiny do lednice marinovat.

  • 2

    Marinované porce králíka opláchneme a vložíme do pekáče. K masu přidáme zbylý tymián, zbylé nové koření, pepř, bobkové listy, celé stroužky z druhé palice česneku, zalijeme rostlinným i olivovým olejem, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat zhruba 3 hodiny.

  • 3

    Jako přílohu připravíme bramborové noky. Brambory oloupeme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme, propasírujeme do mísy a osolíme. Přidáme rozšlehaná vejce se žloutkem, přimícháme tolik mouku, aby vzniklo tuhé těsto, které vypracujeme na vále. Vytvoříme podlouhlý váleček, z kterého krájíme menší kousky, vyválíme na tenčí válečky a šikmo krájíme nočky. Takto připravené nočky vhazujeme do vroucí vody a vaříme zhruba 4 minuty.

  • 4

    Cibuli nakrájíme nadrobno a na kousku másla zpěníme, přidáme okapané uvařené noky, zlehka orestujeme a zasypeme drobně posekanou petrželovou natí.

  • 5

    Listový špenát opláchneme a necháme okapat. V kastrolu na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme listy špenátu, osolíme, opepříme a zlehka orestujeme. Takto připravený špenát necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku.

  • 6

    Noky i špenát držíme před závěrem konfitování králíka až do podávání na teple.

Komentáře k receptu