Jablkový dort s vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Jablka
  • 20 g Kakao - prášek
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr krupice
  • 100 g Krupice dětská
  • 100 g Cukr moučkový
  • 80 g Marmeláda rybízová
  • 125 ml Mléko plnotučné
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 2 polévková lžíce Tuk
  • 0.5 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 748 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 132 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 293.1 mg
  • Draslík 161.8 mg
  • Vláknina 3828.7 mg
  • Vitamín A 3828.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto připravíme utřením žloutků s cukrem, přimícháme sodu, kakao, strouhaná jablka, která jsme oloupali a zbavili jádřinců, a krupičku. Na závěr do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků. Připravíme spíše řidší těsto, které vlijeme do tukem vymazané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

  • 2

    V mezičase umícháme krém. Ve studeném mléce rozšleháme mouku, směs přivedeme do varu a asi 2 minuty povaříme. Poté za občasného míchání necháme kaši vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme vychladlou kaši. Dbáme, aby teplota pěny i kaše byla stejná. Umícháme hladký krém.

  • 3

    Upečený dort vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, ve které jsme rozmíchali rum. Poloviny korpusu opět spojíme a celý povrch potřeme připraveným krémem.

Komentáře k receptu