Mandlový dort se žloutkovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 55 g Mandle
  • 55 g Mandle
  • 160 g Cukr moučkový
  • 185 g Cukr moučkový
  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vanilkový lusk
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 5 polévková lžíce Džem třešňový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 870 kcal
  • Sacharidy 136 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 530.3 mg
  • Draslík 195.3 mg
  • Vláknina 4579.3 mg
  • Vitamín A 4579.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 5.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1035.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme mleté mandle a strouhanou citronovou kůru. Do směsi uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek a vanilkovou esenci. Ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Necháme chvíli odpočinout.

  • 2

    V mezičase připravíme náplň. V míse umícháme moučkový cukr s hladkou moukou, mletými mandlemi, vejcem a žloutky. Postupně vmícháváme mléko a zrníčka z vanilkových lusků. Vymícháme hladký krém.

  • 3

    Dortovou nepřilnavou formu vyložíme polovinou těsta až k okraji. Potřeme rozmíchaným džemem, zalijeme krémem a překryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 45 minut.

  • 4

    Vychladlý dort nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu