Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 400 ml Olej slunečnicový
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 3 ks Chilli paprička
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 ks Pepř zelený celý
  • 1 ks Králík
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1424 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 1081 mg
  • Bílkoviny 99 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 275.2 mg
  • Draslík 1296.6 mg
  • Vláknina 8123.3 mg
  • Vitamín A 8123.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 55.7 mg
  • Vitamín E 33.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omytého králíka rozporcujeme a na chvíli si ho odložíme do chladničky. Připravíme si zeleninový vývar: očistíme si mrkev, celer, petržel, cibuli, 9 stroužků česneku. Omyjeme si a svážeme snítky celeru, petržele, rozmarýnu a tymiánu. Lístky z omyté šalvie otrháme, osušíme a odložíme stranou. Omyjeme si 2-3 malé chilli papričky, osušíme je a přidáme k šalvěji.

  • 2

    Ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní všechnu kořenovou zeleninu, cibuli, 2 stroužky česneku, svazek bylinek, 5ks hřebíčku, 5ks nového koření a lžičku celého pepře. Vše pomalu vaříme pod poklicí asi 15 minut, pak přidáme rozporcovaného králíka, hrnec zakryjeme a pomalu maso vaříme 1 hodinu. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do druhé nádoby, maso vrátíme do scezeného vývaru a necháme vše vychladnout. Vychladlé maso z králíka obereme, větší kusy pokrájíme na menší.

  • 3

    Připravíme si čisté a suché zavařovací sklenice (podle velikosti 2-3). Zbylé stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Do sklenic budeme postupně dávat nejdříve 1/3 oleje, pak kousky masa, 1/2 lístků šalvěje, chilli papričky (do každé sklenice jednu papričku). Tuto vrstvu zalejeme 2/3 oleje a vrstvy opakujeme. Nakonec maso zalijeme zbytkem oleje tak, aby bylo vše zakryté. Okraje sklenic dobře očistíme, uzavřeme a zavaříme je: vložíme je do hrnce s podložkou, přilijeme k nim studenou vodu (minimálně pod úroveň víčka). Vodu pomalu přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 45 minut. Zavařené sklenice necháme v té samé vodě vychladnout.

  • 4

    Zavařené králíčí maso je chutné až po 24 hodinách. Sklenice s masem skladujeme na chladném, tmavém místě. Dobře zavařené vydrží až 6 měsíců.

Komentáře k receptu