Česneková majonéza podle Ramsaye

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Olej arašídový (podzemnicový)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Hořčice v prášku
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 733 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 187.6 mg
  • Draslík 35.4 mg
  • Vláknina 223.8 mg
  • Vitamín A 223.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 12.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 155.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané stroužky česneku opatrně zahříváme v mléce, až změknou. Česnek pak prolisujeme sítem do misky se dvěma žloutky z vajec od slepic z volného chovu, mléko odložíme stranou.

  • 2

    Ke žloutkům s česnekem přilijeme bílý vinný ocet, přidáme sůl, pepř, práškovou anglickou hořčici a několik minut šleháme. Po kapkách potom všleháváme olej a přilijeme trochu mléka tak, aby se olej ze směsi neodděloval.

  • 3

    Majonézu podle chuti osolíme mořskou solí, okořeníme čerstvě mletým pepřem a prolisujeme jemným sítem.

  • 4

    Hotovou majonézu uložíme do chladničky, kde vydrží 3 dny.

  • 5

    Je to výtečná příloha ke kuřecímu masu, korýšům, nebo hranolkům.

Komentáře k receptu