Ďábelská omáčka podle Ramsaye
Suroviny
- 20 g Šalotka
- 280 ml Víno bílé
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Kuřecí skelety
- 3 špetka Pepř cayenský
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1371 kcal
- Sacharidy 265 g
- Tuky 9 g
- Sodík 52 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 394.3 mg
- Vláknina 31017.3 mg
- Vitamín A 31017.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Ve velkém rendlíku vaříme víno a bílý vinný ocet s nakrájenou šalotkou. Když se objem tekutiny zmenší na třetinu, přilijeme 200 ml hnědého kuřecího vývaru (pozor, přidaný recept je na 5 l) a svaříme vše na konzistenci omáčky. Odstavíme, podle chuti osolíme a okořeníme cayenským pepřem. 
- 
                                2Omáčka je vhodná k hovězí i vepřové pečeni, v chladničce vydrží 3 dny. 
- 
                                3Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]: 
- 
                                4Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar. 
- 
                                5Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku. 
- 
                                6Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme. 
- 
                                7Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        