Rizoto s rybami a plody moře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Cibule
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 120 g Rajčata
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 5 g Petržel - nať
  • 2 g Fenykl obecný
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 70 g Fenykl sladký - hlíza
  • 500 g Treska aljašská
  • 1 g Chilli koření mleté
  • 200 g Mušle slávky
  • 200 g Parmice
  • 200 g Mušle svatojakubské
  • 400 g Rýže Arborio
  • 200 g Mořský ďas
  • 25 g Olej olivový extra panenský
  • 2000 ml Voda pitná
  • 200 ml Martini bianco
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 843 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 84.8 mg
  • Draslík 962.6 mg
  • Vláknina 5616.6 mg
  • Vitamín A 5616.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z mořského ďasa,parmice a tresky ukrojíme hlavu a ploutve a nakrájíme filety. Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, přisypeme rybí hlavy a ploutve, rybí filety, pokrájenou mrkev, rozpůlená rajčata, bobkový list, petrželku, povaříme 10 minut, vyndáme části ryb, obereme maso a dáme ho stranou; kosti a hlavy vrátíme do vývaru a vaříme zvolna 15 minut, poté odstavíme a přecedíme.

  • 2

    Svatojakubské mušle i mušle slávky vložíme do rendlíku, zalijeme půl litrem vroucí vody a 5 minut povaříme. Mušle, které se neotevřou, vyhodíme.

  • 3

    Cibuli, řapíkatý celer, hlízu z fenyklu a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, přidáme mletý fenykl, chilli koření, špetku šafránu, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme rybí vývar, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přidáme rybí maso, přimícháme máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.

  • 4

    Rizoto upravíme na talíře, ozdobíme mušlemi a podáváme.

Komentáře k receptu