Rizoto s artyčoky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Artyčoky
  • 80 g Cibule
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Parmezán
  • 8 g Sůl
  • 2 g Pepř černý mletý
  • 30 g Citronová kůra
  • 80 g Celer řapíkatý
  • 400 g Rýže Arborio
  • 5 g Máta
  • 25 g Olej olivový extra panenský
  • 1000 ml Vývar slepičí
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 200 ml Martini bianco
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 509 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1418 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 27.6 mg
  • Draslík 176.5 mg
  • Vláknina 5720.1 mg
  • Vitamín A 5720.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky očistíme a odstraníme z nich vlákna. Polovinu artyčoků rozpůlíme, polovinu nakrájíme na tenké plátky, zakapeme citronovou šťávou, aby netmavly. Citronovou kůru nastrouháme, mátu posekáme najemno.

  • 2

    Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Přidáme artyčoky nakrájené na plátky a přilijeme naběračku vývar. Vždy, když se naběračka vývaru vsákne, přilijeme další naběračku - tak pokračujeme, dokud máme vývar. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.

  • 3

    Rizoto upravíme na talíře, posypeme mátou, citronovou kůrou a navrch položíme půlky artyčoků.

Komentáře k receptu