Houbový guláš se zakysanou smetanou
Suroviny
- 500 g Houby čerstvé
 - 10 g Bujón natur hovězí
 - 80 g Sádlo vepřové škvařené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 dl Smetana zakysaná 15%
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 227 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 774.8 mg
 - Vláknina 10959.8 mg
 - Vitamín A 10959.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé lesní houby očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. Omyté rajče s paprikou, kterou zbavíme semínek, pokrájíme na malé kousky.
 - 
                                2
Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli zpěníme dozlatova, přidáme pokrájené houby a dusíme je do doby, až se vyvaří všechna voda. Pak přimícháme rajče s paprikou, sladkou mletou papriku, kmín, pepř, sůl, promícháme a dusíme přibližně 2-3 minuty.
 - 
                                3
Znovu promícháme a zalijeme vodou. Když se guláš začne vařit, přidáme kostku hovězího bujonu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 10-15 minut.
 - 
                                4
Kysanou smetanu smícháme důkladně s hladkou moukou a zamícháme ji do guláše. Povaříme ještě 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.