Šípkový likér s růžemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 170 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 0 g
 - Sodík 3 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 171.6 mg
 - Vláknina 19520 mg
 - Vitamín A 19520 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 172.3 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Okvětní plátky růží navrstvíme do skleněné lahve se širokým hrdlem a zalijeme jablečným destilátem. Takto zalité okvětní plátky růží skladujeme v chladu a temnu 14 dní. Pak je zfiltrujeme a lístky zlehka vylisujeme.
 - 
                                2
Zralé šípky zbavíme černých zbytků květenství a stopek, omyjeme, dáme do hrnce a přelijeme čistou jablečnou šťávou. Směs přivedeme k varu a horkou rozmělníme opatrně tyčovým mixérem. Směs zchladíme na 40°C, přidáme po kapkách pektolytického enzymu (3 ml/litr), promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C.
 - 
                                3
Pak směs zchladíme na pokojovou teplotu a necháme ji odstát 8 hodin.
 - 
                                4
500 ml vzniklé šťávy smícháme se 150 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy (hroznový cukr). Nakonec přimícháme 300 ml výtažku z růžových květů a dochutíme kyselinou citronovou (0.5-1 lžička).