Rebarborová fantazie
Suroviny
- 450 g Reveň (Rebarbora)
 - 60 g Máslo
 - 60 g Cukr třtinový
 - 130 g Máslo
 - 180 g Cukr krupice
 - 180 g Mouka polohrubá
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Kypřící prášek do pečiva
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Acidofilní mléko
 - 1 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
 - 1 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 1 polévková lžíce Mandle plátky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 49 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 68 g
 - Cholesterol 122.7 mg
 - Draslík 304.3 mg
 - Vláknina 4920 mg
 - Vitamín A 4920 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a oloupeme řapíky rebarbory (reveň), pokrájíme je na větší kousky (4-5cm) a odložíme do mísy. Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Připravíme si křehké těsto: do šlehací mísy dáme změklé máslo a cukr. Vanilkový lusk rozpůlíme, zrníčka vanilky seškrábneme k cukru a vše vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme 3 vejce. Přimícháme prosátou polohrubou mouku, do které jsme zamíchali kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Aby bylo těsto nadýchanější, přimícháme 2 polévkové lžíce acidofilního mléka.
 - 
                                3
V pekáčku nebo pánvi, kterou můžeme dát do trouby, si rozpustíme máslo a přidáme cukr. Za stálého míchání, jakmile se začne tvořit karamel, hned na rozpuštěný cukr rozložíme kousky rebarbory a pekáček odstavíme z plotny. Na rebarboru vyklopíme připravené těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct. Pečeme přibližně 30 minut do zlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Mezitím v pánvičce nasucho opražíme dozlatova plátky loupaných mandlí a slunečnicová semínka. Dáváme pozor, aby se nepřipekla. Když pánev s mandlemi odstavíme z plotny, přimícháme třtinový cukr. Vychladlý koláč po 15-20 minutách překlopíme na servírovací mísu, ozdobíme ho opraženými mandlemi se semínky, nakrájíme a podáváme.