Čokoládový lahodný dortík s hruškami
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
 - 60 g Čokoláda hořká
 - 15 g Kakao - prášek
 - 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Cukr moučkový
 - 60 ml Mléko acidofilní
 - 8 kávová lžička Džem brusinkový
 - 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Hrušky
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 62 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 113.6 mg
 - Draslík 139.8 mg
 - Vláknina 5617 mg
 - Vitamín A 5617 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V parní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou pak necháme vychladnout. Mezitím v elektrickém šlehači vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně, pomalu do pěny zašleháme celá vejce, rozpuštěnou čokoládu a kakao. V míse promícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli a acidofilním mlékem. Tuto směs pak zašleháme do máslového krému. Těsto by mělo být řádně promíchané.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 180°C. Omyté sladké hrušky rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a oloupeme je. Pak je nakrájíme na plátky. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Těsto nalejeme do formy, plátky hrušek poklademe na povrch těsta tak, aby byly ozdobně rozložené na každé porci. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort by měl být uprostřed mírně nedopečený. Po vychladnutí ho nakrájíme, každou porci ozdobíme malým kopečkem brusinkového džemu a podáváme.
 - 
                                3
Přeji dobrou chuť.