Jáhlový nákyp s hříbky a tuňákem
Suroviny
- 200 g Jáhly - loupané proso
 - 40 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 300 g Hříbky čerstvé
 - 150 g Tuňák ve vlastní šťávě
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Omáčka sójová
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 625 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 748 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 1009.8 mg
 - Vláknina 21802.1 mg
 - Vitamín A 21802.1 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 2.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pekáček vytřeme olejem. Jáhly několikrát po sobě promyjeme v horké vodě, poté vodu slijeme, jáhly dáme do kastrólku, zalijeme čistou vodou v poměru 1:2, přidáme sůl a přivedeme vodu k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme je doměkka přibližně 15-20 minut. Troubu si předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Mezitím očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme očištěné, na plátky pokrájené houby, osolíme je, posypeme kmínem a vysmažíme je z vlastní šťávy. Tuňáka ve vlastí šťávě scedíme.
 - 
                                3
K měkkým jáhlům přidáme nastrouhaný sýr, usmažené houby a tuňáka. Ještě jáhly dochutíme majoránkou, koliandrem, solí, pepřem, sójovou omáčkou a vše dobře promícháme. Jáhlovou směs dáme do pekáčku, zarovnáme a vložíme do předehřáté trouby.
 - 
                                4
Jáhlový nákyp pečeme 35-40 minut dozlatova. Podáváme teplý i studený. Dobrou chuť.