Houbová velikonoční polévka – letnice
Suroviny
- 400 g Brambory
- 120 g Houby čerstvé
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Petržel kořen
- 10 g Bujón zlatý zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Krupice dětská
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 97 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 73.3 mg
- Draslík 775.8 mg
- Vláknina 11535 mg
- Vitamín A 11535 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky. Jarní čerstvé houby (kačenky, smrže, penízovky, čirůvky aj.) očistíme, omyjeme a pokrájíme. Spolu s brambory, solí a kmínem je dáme do vody a uvaříme doměkka.
-
2
Mezitím si očistíme mrkev, celer a petržel, vše pokrájíme na kostičky. V pánvi si rozpustíme máslo a zeleninu podusíme. Posypeme ji dětskou krupicí, promícháme, krátce osmažíme a zamícháme do vody k bramborům a vaříme doměkka. Přidáme do polévky rozmíchané vejce, kostku zeleninového bujonu a vaříme přibližně 10–12 minut.
-
3
Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku, kterou zamícháme do polévky těsně před podáváním.