Šumavská polévka z jarních kopřiv se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Brambory
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Slanina vepřová
  • 70 g Kopřiva
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.2 l Hovězí vývar základní
  • 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 304 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 91 g
  • Sodík 887 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 112.2 mg
  • Draslík 456.7 mg
  • Vláknina 6643.2 mg
  • Vitamín A 6643.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou mrkev nahrubo nastrouháme. Jarní kopřivové listy dobře v sítu promyjeme, necháme okapat a potom je nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, poté přidáme mrkev, promícháme, přidáme kopřivy, znovu promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1-2 minuty. Vše poprášíme moukou a krátce osmažíme. Za stálého míchání přilijeme hovězí masový vývar, přidáme brambory, kmín, pepř a vaříme přibližně 15 minut, až jsou brambory měkké.

  • 3

    Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a v pánvi ji vysmažíme dozlatova. V hrnečku si vyšleháme smetanu se žloutkem, kterou za stálého míchání přilijeme před koncem vaření do polévky, necháme přejít varem, dochutíme solí a hrnec odstavíme z plotny.

  • 4

    Kopřivovou polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžičku vysmažených škvarečků ze slaniny a podáváme.

Komentáře k receptu