Šumavská polévka z jarních kopřiv se zeleninou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 150 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 70 g Kopřiva
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1.2 l Hovězí vývar základní
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 91 g
- Sodík 887 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 112.2 mg
- Draslík 456.7 mg
- Vláknina 6643.2 mg
- Vitamín A 6643.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Očištěnou a omytou mrkev nahrubo nastrouháme. Jarní kopřivové listy dobře v sítu promyjeme, necháme okapat a potom je nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém zpěníme cibuli, poté přidáme mrkev, promícháme, přidáme kopřivy, znovu promícháme a dusíme pod pokličkou asi 1-2 minuty. Vše poprášíme moukou a krátce osmažíme. Za stálého míchání přilijeme hovězí masový vývar, přidáme brambory, kmín, pepř a vaříme přibližně 15 minut, až jsou brambory měkké.
-
3
Mezitím si nakrájíme na kostičky slaninu a v pánvi ji vysmažíme dozlatova. V hrnečku si vyšleháme smetanu se žloutkem, kterou za stálého míchání přilijeme před koncem vaření do polévky, necháme přejít varem, dochutíme solí a hrnec odstavíme z plotny.
-
4
Kopřivovou polévku nalijeme do talířů, do každé porce dáme lžičku vysmažených škvarečků ze slaniny a podáváme.