Kachní polévka se zelenou fazolkou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Játra kuřecí
 - 150 g Žaludky drůbeží
 - 200 g Fazolové lusky zelené
 - 150 g Kuřecí srdíčka
 - 200 g Kachní prsa
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Cibule červená
 - 1 špetka Kardamom
 - 0.5 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 4 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 kg Kachna mražená
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Nové koření celé
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 3 polévková lžíce Husí sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1574 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 294 g
 - Sodík 601 mg
 - Bílkoviny 67 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 245.9 mg
 - Draslík 1090.7 mg
 - Vláknina 17327.5 mg
 - Vitamín A 17327.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.9 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelenou fazolku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky.
 - 
                                2
Omytá kachní prsa pokrájíme na nudličky a v hrnci na rozpuštěném másle je podusíme s mladými fazolovými lusky přibližně 10 minut. Osolíme, opepříme, přilijeme 0.5 litru kachního bujonu a 0,5 litru černého piva a pomalu vaříme 5 minut. Do polévky přidáme špetku kardamonu, prolisované 2 stroužky česneku a bobkový list.
 - 
                                3
Pomalu vaříme 10 minut.
 - 
                                4
Červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Z hotové polévky vyjmeme bobkový list a podáváme ji ozdobenou několika kroužky červené cibule.
 - 
                                5
Bujon z kachny [29086]:
 - 
                                6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme ji do většího hrnce.
 - 
                                7
Důkladně si omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl a vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
 - 
                                8
Mezitím si očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
 - 
                                9
Šalvějové lístky omyjeme a přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
 - 
                                10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a pak ho necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
 - 
                                11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu, nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.