Rebarborová fantazie
Suroviny
- 450 g Reveň (Rebarbora)
- 60 g Máslo
- 60 g Cukr třtinový
- 130 g Máslo
- 180 g Cukr krupice
- 180 g Mouka polohrubá
- 1 ks Vanilkový lusk
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Kypřící prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Acidofilní mléko
- 1 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
- 1 polévková lžíce Cukr třtinový
- 1 polévková lžíce Mandle plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 4 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 304.3 mg
- Vláknina 4920 mg
- Vitamín A 4920 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a oloupeme řapíky rebarbory (reveň), pokrájíme je na větší kousky (4-5cm) a odložíme do mísy. Troubu předehřejeme na 180°C.
-
2
Připravíme si křehké těsto: do šlehací mísy dáme změklé máslo a cukr. Vanilkový lusk rozpůlíme, zrníčka vanilky seškrábneme k cukru a vše vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme 3 vejce. Přimícháme prosátou polohrubou mouku, do které jsme zamíchali kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Aby bylo těsto nadýchanější, přimícháme 2 polévkové lžíce acidofilního mléka.
-
3
V pekáčku nebo pánvi, kterou můžeme dát do trouby, si rozpustíme máslo a přidáme cukr. Za stálého míchání, jakmile se začne tvořit karamel, hned na rozpuštěný cukr rozložíme kousky rebarbory a pekáček odstavíme z plotny. Na rebarboru vyklopíme připravené těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct. Pečeme přibližně 30 minut do zlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
-
4
Mezitím v pánvičce nasucho opražíme dozlatova plátky loupaných mandlí a slunečnicová semínka. Dáváme pozor, aby se nepřipekla. Když pánev s mandlemi odstavíme z plotny, přimícháme třtinový cukr. Vychladlý koláč po 15-20 minutách překlopíme na servírovací mísu, ozdobíme ho opraženými mandlemi se semínky, nakrájíme a podáváme.