Rebarborová fantazie

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Reveň (Rebarbora)
  • 60 g Máslo
  • 60 g Cukr třtinový
  • 130 g Máslo
  • 180 g Cukr krupice
  • 180 g Mouka polohrubá
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Acidofilní mléko
  • 1 polévková lžíce Semínka slunečnicová loupaná
  • 1 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Mandle plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 573 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 49 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 304.3 mg
  • Vláknina 4920 mg
  • Vitamín A 4920 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a oloupeme řapíky rebarbory (reveň), pokrájíme je na větší kousky (4-5cm) a odložíme do mísy. Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Připravíme si křehké těsto: do šlehací mísy dáme změklé máslo a cukr. Vanilkový lusk rozpůlíme, zrníčka vanilky seškrábneme k cukru a vše vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme 3 vejce. Přimícháme prosátou polohrubou mouku, do které jsme zamíchali kypřící prášek do pečiva a špetku soli. Aby bylo těsto nadýchanější, přimícháme 2 polévkové lžíce acidofilního mléka.

  • 3

    V pekáčku nebo pánvi, kterou můžeme dát do trouby, si rozpustíme máslo a přidáme cukr. Za stálého míchání, jakmile se začne tvořit karamel, hned na rozpuštěný cukr rozložíme kousky rebarbory a pekáček odstavíme z plotny. Na rebarboru vyklopíme připravené těsto, uhladíme ho stěrkou a dáme péct. Pečeme přibližně 30 minut do zlatova. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 4

    Mezitím v pánvičce nasucho opražíme dozlatova plátky loupaných mandlí a slunečnicová semínka. Dáváme pozor, aby se nepřipekla. Když pánev s mandlemi odstavíme z plotny, přimícháme třtinový cukr. Vychladlý koláč po 15-20 minutách překlopíme na servírovací mísu, ozdobíme ho opraženými mandlemi se semínky, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu