Zázvorové dortíky s hruškami
Suroviny
- 125 g Cukr třtinový
 - 60 g Zakysaná smetana
 - 155 g Zázvor kandovaný
 - 125 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 ml Olej rostlinný
 - 250 ml Smetana sladká 12%
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Vanilkový lusk
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Hrušky
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 453 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 119 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 46 mg
 - Draslík 122.5 mg
 - Vláknina 3418 mg
 - Vitamín A 3418 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.8 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse promícháme olej, cukr, rozšlehaná vejce a vanilku. Stranou smícháme mouku, polovinu mletého zázvoru, sodu a muškátový oříšek. Spojíme obě směsi, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené hrušky a nasekaný kandovaný zázvor.
 - 
                                2
Těsto rozdělíme do šesti vymazaných formiček na muffiny. Dáme péct na 20 minut. Poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě 20 minut. Těsto se nesmí lepit na špejli.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme zázvorový krém. V míse ušleháme dotuha smetanu, zakysanou smetanu a med. Přilijeme koňak, přidáme zbytek mletého zázvoru a nakonec vmícháme lžíci nasekaného kandovaného zázvoru.
 - 
                                4
Dortíky podáváme ještě teplé se zázvorovým krémem.