Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 6 dl Vývar jehněčí
 - 1.5 kg Jehněčí krkovice
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 3 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 983 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 742 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 359.9 mg
 - Draslík 1225.8 mg
 - Vláknina 3858.4 mg
 - Vitamín A 3858.4 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.
 - 
                                2
Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.
 - 
                                3
V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.
 - 
                                4
V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.
 - 
                                5
Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.