Rizoto s okounem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Bazalka
  • 80 g Mrkev kořen
  • 300 g Rýže Arborio
  • 400 g Okoun říční
  • 100 g Hrášek
  • 50 g Celer řapíkatý
  • 40 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 100 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 640 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1296 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 9 mg
  • Draslík 436 mg
  • Vláknina 7289 mg
  • Vitamín A 7289 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oškrábeme z ryby šupiny, vykucháme ji, pokrájíme na kousky. Připravenou zeleninu omyjeme a jemně nasekáme.

  • 2

    Omyjeme petrželku a bazalku a odděleně nasekáme.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a trochu na něm osmažíme nasekanou mrkev a celer, půl stroužku oloupaného česneku a trochu nasekané petrželky a bazalky.

  • 4

    Přidáme hrášek a rovněž pár minut smažíme, přisypeme rýži a smažíme ji za častého míchání 1-2 minuty, přilijeme bílé víno a na prudkém plameni ho necháme vyvařit.

  • 5

    Postupně přiléváme po naběračkách vařící rybí vývar a na středním plameni vaříme rýži za občasného zamíchání 15-18 minut.

  • 6

    Mezitím vytřeme zbytkem oleje nepřilnavou pánev, olej rozehřejeme a smažíme na něm 2-3 minuty na prudkém plameni po všech stranách pokrájené, osolené a opepřené ryby. Pět minut před koncem vaření je přidáme k rýži.

  • 7

    Měkké rizoto al dente stáhneme z ohně, vmícháme do něj na kousky pokrájené máslo, zbývající nasekanou petrželku, necháme chvíli pod pokličkou dojít a podle chuti přisolíme a opepříme.

  • 8

    Ihned podáváme.

Komentáře k receptu