Bábovka s příchutí pomeranče
Suroviny
- 430 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 230 g Máslo čerstvé
 - 230 g Cukr krystal
 - 200 g Cukr krystal
 - 200 ml Pomerančová šťáva
 - 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Voda z pomerančových květů
 - 1 kávová lžička Pomerančová kůra
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 684 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 100 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 160.2 mg
 - Draslík 166.8 mg
 - Vláknina 3640.3 mg
 - Vitamín A 3640.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava na pečení: bábovkovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Těsto: do hlubší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, směs ochutíme špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny. V máslové pěně pak po částech rozmícháme vaječné žloutky. Po přidání každého žloutku těsto chvilku mícháme. Ve lžíci vody rozmícháme extrakt z pomerančového květu, společně s pomerančovou šťávou a nastrouhanou pomerančovou kůrou vmícháme do těsta. Do tekuté směsi přimícháme opatrně mouku s kypřícím práškem tak, aby nevznikly v těstě žmolky. Nakonec vyšlehme vaječné bílky se špetkou soli do pevného sněhu, následně sníh opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto přemístíme do formy a pečeme asi 55 minut v předehřáté troubě. Upečenou bábovku necháme mírně vychladnout, poté ji propícháme špejlí a potřeme pomerančovým karamelem.
 - 
                                3
Potřenou bábovku necháme 10 minut chladnout, potom ji opatrně vyklopíme z formy, potřeme zbytkem pomerančového karamelu a necháme dovychladnout na děrované podložce. Můžeme ji servírovat teplou i studenou (jako moučník).
 - 
                                4
Pomerančový karamel: pomerančovou šťávu smícháme v rendlíku s cukrem a mícháme nad mírným ohněm, dokud se cukr nerozpustí. Pomerančovou šťávu s rozpuštěným cukrem vaříme 5 minut.