Bábovka s mákem a švestkami
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Cukr krupice
 - 140 g Švestky sušené
 - 150 g Mák mletý
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 971 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 92 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 92 g
 - Cholesterol 445.4 mg
 - Draslík 624.8 mg
 - Vláknina 21545 mg
 - Vitamín A 21545 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0.3 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 160 °C, formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s mletým mákem. Bílky se 100 g cukru ušleháme do pevného sněhu. Sušené švestky vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat.
 - 
                                2
Smetanu ušleháme jen do polotuha spolu se 100 g cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Do smetany vmícháme rozšlehané žloutky, mléko, mouku a švestky. Do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do připravené formy. V předehřáté troubě pečeme bábovku 45 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.
 - 
                                3
Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                4
Podáváme posypanou moučkovým cukrem.