Králík na černo s chřestem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Švestky
 - 50 g Perník
 - 50 g Slanina vepřová
 - 150 g Chřest bílý
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 400 ml Víno bílé
 - 100 ml Olej olivový extra panenský
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 kg Králík
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1187 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 709 mg
 - Bílkoviny 82 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 253.5 mg
 - Draslík 1314.6 mg
 - Vláknina 11888.8 mg
 - Vitamín A 11888.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Králíka naporcujeme, stehna oddělíme a hřbet vykostíme, pokapeme olejem a dáme odležet do chladničky. Stehna nařízneme na několika místech a do naříznutých míst vložíme špek. Stehna potřeme solí a pepřem.
 - 
                                2
Na pánvi rozpálíme olej a stehna ze všech stran lehce opečeme. Maso dáme stranou a na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli. Po třech minutách přilijeme víno a po dalších dvou přidáme švestky. Směsí zalijeme stehna a dáme do ledničky 24 hodin marinovat.
 - 
                                3
Druhý den stehna vyndáme a dáme péct na 90 minut při teplotě 140 °C. Maso ze hřbetu osolíme, opepříme a dáme opéct na másle. Hřbet následně obalíme v nastrouhaném perníku, dáme na minutku ještě opékat na pánev, kam přidáme i na větší kusy pokrájený chřest. Na závěr jen rozložíme na talíř, přidáme králičí stehno a posypeme petrželkou.