Smažené mušle s vinnou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Mrkev kořen
 - 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 40 g Krevety tygří - loupané
 - 8 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Tymián sušený
 - 30 g Celer řapíkatý
 - 60 g Šalotka
 - 80 g Mušle slávky
 - 50 g Bešamel
 - 20 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Olej olivový
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 200 ml Víno bílé
 - 100 ml Víno šumivé (sekt)
 - 100 ml Vývar rybí
 - 20 ml Martell cognac
 - 10 ml Brandy Armagnac
 - 400 ml Smetana na vaření
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 1249 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 66.4 mg
 - Draslík 465.5 mg
 - Vláknina 4102.5 mg
 - Vitamín A 4102.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 314.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer a cibuli nakrájíme nadrobno. Krevety rozlámeme, vložíme do poloviny množství rozpáleného olivového oleje a usmažíme dočervena. Přisypeme mrkev, cibuli, řapíkatý celer, ochutíme tymiánem a smažíme dožluta. Polijeme koňakem, zapálíme a necháme dohořet. Podlijeme vínem a vaříme, až zbyde jen polovina objemu. Osolíme, opepříme, přimícháme smetanu s rajčatovým protlakem a znovu vyvaříme na polovinu. Vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Vedle v pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přiložíme mušle, polijeme hořícím armaňakem, osolíme, opepříme a jakmile mušle dohoří, vyjmeme je.
 - 
                                2
Do pánve na olej nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zzlátnout, přidáme maso ze slávek, podlijeme šumivým vínem, přilijeme omáčku z raků, vývar a povaříme, až se omáčka vyvaří na polovinu objemu. Přilijeme tučnější smetanu, bešamel, promícháme a povaříme, až bude omáčka krémová.
 - 
                                3
Smažené mušle upravíme na talíře, přelijeme vinnou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.