Pizza z listového těsta s cherry rajčaty a špenátem
Suroviny
- 250 g Listové těsto
 - 14 g Máslo čerstvé
 - 100 g Sýr kozí
 - 55 g Sýr Parmezán
 - 100 g Sýr Gorgonzola
 - 250 g Baby špenát
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 12 ks Rajčata
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 10 ks Olivy černé
 - 15 ks Ančovička - filety
 - 1 polévková lžíce Mascarpone
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1222 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 71 g
 - Sodík 4312 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 270.9 mg
 - Draslík 1589.6 mg
 - Vláknina 32668.2 mg
 - Vitamín A 32668.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 112.5 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přepůlíme cherry rajčata a vypeckované černé olivy, na kostky pokrájíme sýr dolcelatte (druh gorgonzoly) a kozí sýr, nastrouháme si parmezán a 1/2 lžičky muškátového oříšku a otrháme lístky z 1 snítky tymiánu.
 - 
                                2
Z hotového chlazeného listového těsta na pomoučeném válu vyválíme a vytvarujeme obdélník o rozměrech 15x25 cm (můžeme použít i prodávané hotové obdélníky). Hotový plát těsta dáme vychladit na 5 minut do chladničky, potom ho po obvodu asi 1 cm od okraje nařízneme a přeneseme na pečící papír na plechu. Naříznuté okraje přizvedneme a vytvoříme z nich ohrádku.
 - 
                                3
Omytý a osušený listový špenát dáme na rozehřáté máslo v rendlíku, osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a necháme ohřívat. Když špenát ovadne, tak ho přecedíme, osušíme na papírových ubrouscích a dáme vychladit do ledničky. Potom z něho v ubrousku vymačkáme zbývající tekutinu, nadrobno ho nasekáme a přesypeme do misky. Špenát v ní promícháme s polovinou nastrouhaného parmezánu a se sýrem mascarpone, podle chuti přisolíme a připepříme a směs rozprostřeme na listové těsto. Okraje ponecháme volné a potřeme je rozšlehaným žloutkem.
 - 
                                4
Na špenát rozložíme rozpůlená rajčata a olivy, řezy z ančoviček a kostky kozího sýru a sýru dolcelatte. Vše posypeme druhou polovinou sýru parmezán, ozdobíme tymiánem a opepříme.
 - 
                                5
Plech vložíme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péci asi 25 minut, upečenou pizzu potom rozdělíme na talíře a servírujeme.