Gazpacho s opečenými červenými paprikami
Suroviny
- 800 ml Rajčatová šťáva
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.25 kávová lžička Tabasco
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 ks Bobkový list
 - 3 ks Bazalka
 - 4 ks Šalotka
 - 3 ks Paprika červená
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 7 ks Rajčata soudková
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.27 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 600 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 27.5 mg
 - Draslík 2993.9 mg
 - Vláknina 21798 mg
 - Vitamín A 21798 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 258.1 mg
 - Vitamín E 10.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červené papriky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky.Oloupané šalotky a česnek nasekáme na jemno, dobře vyzrálá soudková rajčata nakrájíme na kostky.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky, česnek, tymián a bobkový list. Česnek a šalotky by měly změknout, nesmí však změnit barvu. Přidáme proužky paprik a bazalku, prudce opékáme 5 minut, dokud papriky nezměknou. Stáhneme oheň a směs zahříváme za občasného zamíchání ještě 10-15 minut. Tím se zvýrazní chuť paprik. Odstavíme z ohně, přidáme rajčata, rajčatovou šťávu, sůl a pepř. Necháme odležet, nejlépe přes noc.
 - 
                                3
Vyjmeme tymián, bazalku a bobkový list a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, tabasco a rajčatový protlak a znovu krátce mixujeme.
 - 
                                4
Polévku propasírujeme sítem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ji vychladíme.