Řecký domácí salát s arabským chlebem
Suroviny
- 200 g Sýr balkánský
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 1 ks Okurka salátová
 - 1 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Oregano sušené
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 plátek Chléb Pita
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Olivy černé
 - 4 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 716 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 68.5 mg
 - Draslík 447.2 mg
 - Vláknina 6661.9 mg
 - Vitamín A 6661.9 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata a okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky. Hlávkový salát opláchneme studenou vodou a okapané listy natrháme. Olivy vypeckujeme.
 - 
                                2
V míse smícháme ocet, olivový olej a cukr, dochutíme pepřem a solí, marinádu smícháme v míse se zeleninou a olivami. Salát necháme v chladu odležet.
 - 
                                3
Česnek oloupeme, nakrájíme ho nadrobno a smícháme s máslem, jemně nasekaným oreganem a polovinou petrželky.
 - 
                                4
Arabský chléb rozčtvrtíme a příčně ho rozkrojíme. Vnitřek chleba potřeme ochuceným máslem a necháme krátce opékat na grilu.
 - 
                                5
Do salátu přimícháme nakrájený sýr a zbylou petrželku, rozdělíme ho do misek a podáváme s opečeným chlebem.